GB gaat akkoord met resolutie

Op 18 maart hebben tien landen waaronder Groot-Brittannië ingestemd voor de no-fly zone bij de bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad (raad die de internationale veiligheid en vrede handhaaft in het kader van doelstellingen van de Verenigde Naties. Het bestaat uit 15 leden waaronder 5 permanent zijn en om de twee jaar de 10 anderen worden gekozen). De no-fly zone houdt in dat de weg vrij wordt gehouden voor militaire ingrepen in Libië. Alle noodzakelijke maatregelen om de burgers in Libië te beschermen tegen Moammar Gaddafi’s troepen zijn hierdoor toegestaan.

Uiteindelijk was er op 18 maart de uitslag: Rusland, China, Brazilië, India en Duitsland onthielden zich van stemming. Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina, Gabon, Libanon, Nigeria, Colombia, Portugal en Zuid-Afrika stemden voor. Er was dus geen een stem tegen. Ook riep de resolutie Gaddafi  op om een staakt het vuur in acht te nemen.

 Frankrijk en Groot-Brittannië lieten al eerder weten dat ze akkoord zullen gaan en deden een oproep aan andere wereldmachten tot het instellen van een vliegverbod. Moammar Gaddafi valt namelijk de steden zoals Ajdabiyah aan per bombardement van vliegtuigen.

David Cameron sprak ook over de resolutie en was er erg positief over. Volgens hem zo dit levens redden. Zijn troepen zullen een grote rol vervullen, met onder andere een inzet van Typhoons en Tornado’s, wat gevechtvliegtuigen zijn.

Alleen is nu de vraag of deze beslissing positief zou uitdraaien. De Libiërs zijn in wel erg blij met de steun van het buitenland en krijgen meer hoop om hun droom te realiseren omdat ze nu sterker zijn dan daarvoor met de buitenlandse hulp. Toch zit er aan de resolutie een risico vast, namelijk de troepen van Gaddafi zich in de steden kunnen gaan nestellen en dat dat moeilijkheden kon veroorzaken om bombardementen uit te voeren. Ook zijn de opstandelingen slecht bewapend en gecoördineerd, wat bombardementen vanuit de lucht ingewikkelder maakt.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site