GB, hoe zat het ook alweer?

In dit artikel zou informatie verschijnen over de actuele situatie van Groot-Brittannië. Op deze manier wordt u geheugen opgefrist en bent u klaar voor een heldere lezing van de volgende artikelen die zouden worden geschreven. Om met de basis te beginnen, wordt in het kort de geografie situatie beschreven. Hierna volgt de economische en politieke situatie.

The United Kingdom bestaat uit vier verschillende landen die samen één land vormen, het omvat dus meerdere eilanden: Engeland in het zuiden (50.714.000 inwoners); Schotland in het noorden (5.108.000 inwoners); Wales in het westen (2.977.000 inwoners); en Noord-Ierland (1.733.000 inwoners) het noordoostelijk deel van het Ierse eiland. Deze gebieden hebben zelf een duidelijk herkenbare culturele, maar deels ook politieke identiteit. Ze hebben hun eigen dialect, maar waaronder Engels toch wel de basis is. De hoofdstad London, de belangrijkste metropool samen met Parijs, vertegenwoordigt belangrijke internationale functies en heeft elk jaar veel aantrekkingskracht.

Het munteenheid in de Verenigd koninkrijk is de pound sterling (£), dat werd ingevoerd in 1971. De voormalige minister president, Tony Blair en ook Gordon Brown konden de keuze maken om de euro aan te nemen want ten slotte behoort het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Unie. Uiteindelijk is dit niet doorgezet want ze zouden er nog niet klaar voor zijn.

GB bestaat uit een constitutionele monarchie (land die bestaat uit een Koninklijke familie en een regering die samen de macht verdelen). De de uitvoerende macht is namens de Koningin (Elizabeth II sinds 1952) in handen van de Premier en de ministers in het kabinet. Gordon Brown was sinds 2007 de Minister President. Op 11 mai 2010 is David Cameron de Minister President geworden. De Koningin draagt geen politieke verantwoordelijkheid, maar symboliseert de eenheid en continuïteit van het staatsbestel. Het parlement beschikt over het House of Lords en het House of Commons, ook wel het Lagerhuis genoemd, die het belangrijkste tweedekamerstelsel van het Britse parlement is. Het Verenigd Koninkrijk is een van de weinige landen van de wereld die een ongeschreven grondwet hebben. De regering word elk vier jaar herkozen, de premier heeft veel macht, er hoeven geen coalitiepartijen bevriend gehouden te worden en bij spanningen kan de Premier de ministers ontslaan. Bij de twee grootste partijen is er een door de politieke leiders vastgelegde rangorde tussen parlementsleden (niet wettelijk). Ze bestaan uit 'front benchers' en 'backbenchers'. De 'frontbenchers' zitten op de voorste rijen aan weerszijden van het gangpad tussen de regeringspartij en de oppositie, de 'backbenchers', verder naar achteren. De premier en de ministers zijn altijd frontbenchers van de regeringspartij; bij de grootste oppositiepartij zijn frontbenchers schaduwministers en de schaduwpremier, die het schaduwkabinet vormen.

We kunnen zeggen dat het Verenigd Koninkrijk actief deelneemt in de wereld: London is (samen met Parijs) een stad die in Europa grote invloed heeft op internationaal gebied.

Créer un site gratuit avec e-monsite - Signaler un contenu illicite sur ce site